burger

Обережно: міни! – 300 тис. кв. км в України потребують розмінування

Опубліковано 11 Квітня 2022 року, о 13:13

Після звільнення населених пунктів від російських окупантів передусім їх слід обстежити та розмінувати. А до того території залишаються небезпечними для життя – попри те, що безпосередня бойова загроза від ворога вже відступила.

Цим займається ДСНС. Під час брифінгу в Медіа-центрі «Україна», як передає МВС України, начальник управління організації піротехнічних робот та гуманітарного розмінування ДСНС України Олег Бондарь повідомив, що наразі приблизно 300 тис. квадратних кілометрів території країни можуть потребувати гуманітарного розмінування.

Наступний етап – відновлення ліній електропередач, убезпечення роботи аварійних бригад енергетиків, водоканалів, газовиків. Потім відбувається розмінування доріг. Після цього піротехніки виходять на сільгоспугіддя й працюють із аграріями. Фахівці робитимуть усе можливе, аби фермери якнайшвидше провели посівну, запевняють у ДСНС.

Наразі до роботи залучені близько 550 піротехніків, кваліфікація яких дозволяє їм працювати із боєприпасами типу «Калібр», «Іскандер», ракетами типу «земля-повітря», «повітря-повітря», систем залпового вогню з касетними елементами.

У середньому за добу фахівці ДСНС вилучають від 2 до 6 тис. вибухонебезпечних предметів та обстежують сотні га територій.

Основні зусилля сапери наразі зосередили на Бучі й Ірпені, Бородянці, Гостомелі, Немішаєвому, Бузовій, Заліссі, Богданівці на Київщині, та Чернігівському і Ніжинському напрямках, місті Тростянець на Сумщині тощо.

Отже, як поводитись, коли вже вирішили повертатись додому з евакуації?

Слухати оголошення від місцевої влади –саме вона дає на це дозвіл.

Також Олег Бондарь радить громадянам перед тим, як зайти в будинок, – у разі виявлення чогось підозрілого – не ризикувати й  звернутись  до ДСНС або поліції та обстежити обійстя.